Predaj konečnému spotrebiteľovi-metodická príručka,čo umožňuje.

Podľa aktuálnych prieskumov sa na našich pultoch nachádza menej než 50-percent domácich potravín. Spotrebiteľ často nevie, aké potraviny kupuje a odkiaľ pochádzajú. Jednou z priorít, ktoré som si stanovil, bolo zabezpečiť väčší podiel zdravotne bezpečných a kvalitných slovenských výrobkov na domácom trhu. Kým predaj z dvora umožňoval predaj len živočíšnych produktov, v nespracovanom stave a len z miesta farmy, nový systém budovania potravinárskych prevádzok a predaja konečnému spotrebiteľovi, ktorý vstúpil do platnosti 1. novembra 2011, umožňuje predaj rastlinných a živočíšnych produktov vrátane spracovaných výrobkov. Nariadenie dovoľuje rozvíjať výrobné a spracovateľské kapacity (napr. občasné bitúnky, rozrábkarne, mliekarne a iné výrobne potravín) za konštrukčných, prevádzkových a technologických výnimiek (nižšie výrobné náklady) pri dodržaní hygienických podmienok.
Chovateľom zvierat táto nová legislatíva taktiež stanovuje podmienky pre naliehavé zabitie zvierat mimo bitúnku, ale aj voľne žijúcich zvierat z poľovných revírov. Predávať svoj produkt, podľa týchto nariadení, môže aj mimo svojho miesta pôsobenia prostredníctvom maloobchodných prevádzok, čo sú napr. reštaurácie, malé potraviny či trhoviská .
Tento systém je založený na filozofií adresnosti výrobcu, a teda dôvere spotrebiteľa v zdravotnú bezpečnosť, čerstvosť, kvalitu a slovenský pôvod.
Domáca produkcia vedie k tvorbe nových pracovných miest, ale i k zvýšeniu podielu slovenských potravín na trhu. Obchodníci a prevádzkovatelia reštaurácií už nebudú musieť nakupovať mäso v zahraničí alebo v hypermarketoch.
Verím, že domáca klobáska, šunka, zabíjačkové špeciality, syry a vajcia sa tak stanú stabilnou súčasťou jedálnych lístkov v každej dobrej reštaurácii, pretože predaj konečnému spotrebiteľovi vytvára podmienky zvýšenej podpory zásobovania lokálnych sietí verejného stravovania čerstvými a zdravotne nezávadnými domácimi surovinami od overených dodávateľov. Dostávate oveľa širšie pole pôsobnosti, môžete si dokonca zriadiť svoje vlastné reštaurácie alebo malé predajne, kde budete všetky svoje výrobky priamo ponúkať. Zároveň máte možnosť predávať svoje výrobky aj v rámci schengenského priestoru čo Vám umožní oválna pečiatka od úradného dozoru.
Každá inovácia si vyžaduje nové investície a nemalé finančné prostriedky, preto pripravujeme aj rôzne podporné programy, ktoré Vám realizáciu týchto nariadení uľahčia.
Som presvedčený, že vďaka novému systému predaja konečnému spotrebiteľovi dokážeme na slovenský trh priniesť nové, inovatívne výrobky či tradičné regionálne špeciality. Neostáva mi nič iné, než Vám popriať jeho úspešnú realizáciu v praxi.
Pevne verím, že vďaka novému systému budovania potravinárskych prevádzok a predaja konečnému spotrebiteľovi nadviažete nové obchodné kontakty a nájdete odbyt pre svoje kvalitné výrobky.

Zsolt Simon
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Prílohy (dokumenty na stiahnutie)

  • Čo umožňujú nariadenia vlády Slovenskej republiky? (pdf, 87.86 Kb, 0x)
  • Metodická príručka (pdf, 284.34 Kb, 0x)
  • ZDROJ: www.mpsr.sk

    Inzertné a diskusné fórum

    Chcete sa dozvedieť aktuálne trendy v chove, poradiť sa s ostatnými chovateľmi, predať alebo nakúpiť, či nájsť si prácu? Vyskúšajte našu novú sekciu diskusia.

    zlata-ovca-koza

    Chcete dostávať viac za svoje výrobky? Odlíšte sa od ostatných a preukážte vyššiu kvalitu! Tu nájdete zoznam všetkých certifikovaných subjektov.

    haccp-img

    Príručky pre spracovateľov mlieka úspešne používané od roku 2006.

    plemenna-kniha

    Výzva plemenná kniha

    © 2024 Zväz chovateľov oviec a kôz | RSS feed | Web od Foxili