Zväz chovateľov oviec a kôz s odbornou garanciou Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, organizuje kontraktačno-prezentačné školenie s nasledovnými témami:
- Hygienická príručka na zásadách HACCP pre výrobu a predaj výrobkov z ovčieho mlieka v salašníckych podmienkach – ovčí hrudkový syr na priamu spotrebu, ovčí údený syr, žinčica, bačovská bryndza, parenice, korbáčiky
- Systém predaja konečnému spotrebiteľovi- možnosti realizácie mäsa a mäsových výrobkov (Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 359/2011 Z.z.), možnosti realizácie mliečnych výrobkov (Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 360/2011 Z.z.)- metodická príručka, výzvy
- Rozrábka jatočného tela, porcovanie mäsa, postupy uchovávania a konzervácie mäsa, ukážky kuchynského využitia jahňacieho mäsa, vnútorností, výroba údenín.
Zväz chovateľov oviec a kôz bude aj v roku 2012 organizovať školenia, ktorých témy by mali pomôcť realizácii produktov z chovu oviec a kôz. V tomto roku bude školenie tiež dvojdňové.
Prvý deň školenia bude venovaný problematike spracovania mlieka a systému predaja konečnému spotrebiteľovi- možnostiam realizácie mäsa, mäsových výrobkov a mliečnych výrobkov.
Druhý deň bude kontraktačno-prezentačný. Na tento deň budú pozvaní aj zástupcovia reštaurácií, jedální a stravovacích prevádzok, ktorí sa budú môcť priamo stretnúť s chovateľmi, ktorí by im vedeli zabezpečiť dodávku kvalitného mäsa, mlieka, výrobkov- ovčieho a kozieho. Druhý deň bude zameraný aj na prezentáciu spracovania ovčieho mäsa. Praktickú ukážku bude robiť majster mäsiar František Kšána. Ukážka bude obsahovať všetko čo sa týka spracovania jahňacieho mäsa-predvádzanie rozrábky jatočného tela, porcovania mäsa, postupy uchovávania a konzervácie mäsa, ukážky kuchynského využitia jahňacieho mäsa, vnútorností, výroba údenín. Celý program bude spojený aj s praktickými ukážkami a ochutnávkou výrobkov.
Fotografie a videá z práce majstra mäsiara Františka Kšánu si môžete pozrieť na týchto odkazoch:
František Kšána v show Jána Krausa 2. 12. 2011- http://www.youtube.com/watch?v=PkOgzdODMIE
František Kšána- prezentácia rozrábky jahňaciny-Seč 2011- video- http://youtu.be/eYUbh5xglk8
Fotografie- https://www.zchok.sk/gastro-prezentacia-spracovania-jahnacieho-masa-f-ksana/
Školenia sa budú konať v týchto termínoch:
21.2.-22.2.2012-Žilina, Stredné odborné učilište stavebné Tulipánová 2
28.2. - 29.2.2012-Sabinov, Združená stredná škola SNP 16
6.3. – 7.3. 2012-Banská Bystrica, Stredná odborná škola Pod Banošom 80
Pozvánky a prihlášky s návratkami na školenia uverejníme na stránke www.zchok.sk 31.1.2012.